Ziółko Podagrycznik 50 g


PROPOZYCJA STOSOWANIA
1-2 łyżeczki zalać szklanką gorącej wody, zaparzać pod przykryciem przez 15 min, przecedzić.

PRZECHOWYWANIE
Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci, chronić przed światłem, wilgocią i obcymi zapachami.

NUMER PARTII
w zależności od partii, podany na etykiecie

NAJLEPIEJ SPOŻYĆ PRZED KOŃCEM
w zależności od partii, podane na etykiecie
  SKŁADNIKI  Podagrycznik ziele 100%

MASA NETTO 50g

ALERGENY
w zależności od partii, podane na etykiecie
 KRAJ POCHODZENIA
w zależności od partii, podany na etykiecie

Czym jest podagrycznik?
Podagrycznik pospolity [łac. Aegopodium podagraria] roślina z rodziny selerowatych. Nazwa podagrycznika pochodzi od podagry (dny moczanowej). Naturalnie występuje na terenie Europy, Azji i Syberii. W Polsce jest rośliną dziko rosnącą głównie w lasach i zaroślach przy rzekach. Preferuje glebę bogatą w azot. Bardzo szybko się rozrasta, dlatego często uznawany jest za chwast. Jak wygląda podagrycznik? Łodyga dorasta do metra wysokości, a jego białe kwiaty tworzą rozłożyste baldachy.

Podagrycznik pospolity – źródło cennych dla zdrowia wartości odżywczych
poliacetyleny – mają właściwości przeciwzapalne i przeciwreumatologiczne
olejki eteryczne – pomagają w leczeniu różnych dolegliwości przeciwbólowych;
kwasy organiczne m.in. kawowy i chlorogenowy – wykazują działanie przeciwbakteryjne i oczyszczające;
związki fenolowe – mają działanie antyoksydacyjne, chronią przed działaniem wolnych rodników;
flawonoidy – zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy, zmniejszają ciśnienie krwi i uelastyczniają ścian naczyń krwionośnych;
mikroelementy i wit. C – wzmacniają układ odpornościowy
karetonoidy – chronią organizm przed fotooksydacją