Ziółko Chmiel Szyszki 50 g


Szyszki chmielu polecane są do zaparzania.

PROPOZYCJA STOSOWANIA
1-2 łyżeczki zalać szklanką gorącej wody, zaparzać pod przykryciem przez 15 min, przecedzić.

PRZECHOWYWANIE
Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci, chronić przed światłem, wilgocią i obcymi zapachami.


SKŁADNIKI Szyszki chmielu 100%

MASA NETTO 50g

ALERGENY
w zależności od partii, podane na etykiecie

 KRAJ POCHODZENIA
w zależności od partii, podany na etykiecie

Chmiel – charakterystyka rośliny
Chmiel [łac. Humulus lupulus] to roślina z rodziny konopiowatych. Chmiel zwyczajny jest rośliną dwupienną. Pierwotnie dziko rosnący na terenie Europy, Bliskim Wschodzie i Ameryce Północnej. W Polsce można znaleźć również znaleźć dziko rosnący chmiel. Szykami nazywa się żeńskie kwiaty chmielu. Mają lepką powierzchnię, która jest spowodowana obecnością tzw. lupuliny (żywicy), która ma gorzkawy posmak. Właściwości szyszek chmielu od wieków wykorzystywane są w medycynie ludowej.

Skład szyszek chmielu
żywice – mają działanie uspokajające, przeciwdrgawkowe, ułatwiają zasypianie;
olejki eteryczne – działają rozkurczowo, pobudzają apetyt oraz ułatwiają trawienie;
polifenole – mają działanie antybakteryjne i przeciwgrzybiczne. Łagodzą objawy menopauzy.
kwasy goryczkowe – wykazują działanie przeciwutleniające, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne
terpeny – mają właściwości przeciwzapalne i antyseptyczne. Pozytywnie wpływają na pamięć i koncentrację. Ma działanie wykrztuśne – wpływa na rozszerzanie się oskrzelików.
chalkony – mają właściwości przeciwnowotworowe, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.  Mają również właściwości przeciwwrzodowe i przeciwzapalne.
glikozydy flawonoidowe, czyli kwercetyna, kaempferol, katechiny i rutyna – mają działanie przeciwzapalne i poprawiające pamięć, obniżają poziom złego cholesterolu.






16 innych produktów w tej samej kategorii: