Wsparcie dla wątroby

Wysłany dnia: cze 24, 2020

Kategorie: Zioła , Suplementy diety

Zioła wspierające wątrobę

Gdyby każdy z nas poświęcał choć niewielką część czasu na codzienną aktywność fizyczną i dbał o dietę, wątroba w większości przypadków nie potrzebowałaby żadnej pomocy. Organ ten jest fabryką chemiczną naszego ciała. Obsługuje ponad pięćset różnych funkcji. Uczestniczy w przetwarzaniu i dystrybucji składników odżywczych, ale także w oczyszczaniu i regeneracji organizmu. Jak pomóc wątrobie?

Szacuje się, że uszkodzenie wątroby występuje u 1 na 10 000 do 1 na 100 000 osób przyjmujących leki. Jest to najczęstsze zdarzenie niepożądane prowadzące do wstrzymywania leków chemicznych i jest związane z 13% przypadków ostrej niewydolności wątroby w Stanach Zjednoczonych. Przyjmowanie w nadmiernych ilościach oraz w nieadekwatnych sytuacjach suplementów ziołowych i dietetycznych stanowi co najmniej 9% wszystkich przypadków, przy czym odsetek ten uważany jest za niedoszacowany ze względu na ich popularność i zaniżanie raportów.

Rozsądny styl życia oraz odpowiednie wsparcie ziołowe to najlepszy sposób pomocy wątrobie i odwrócenia niebezpiecznych trendów. Narząd może być przeciążony, ale nie zawsze przejawiać się to będzie chorobą. Chociaż objawy temu towarzyszące nie stanowią bezpośredniego zagrożenia życia, powodują dyskomfort lub problemy trawienne, które mogą obniżyć jakość życia. Wszystkie wskazują, że nasz narząd potrzebuje specjalnego wsparcia. Są zioła, które stanowią doskonałą pomoc pracy wątroby, a ich działanie poparte jest dużą ilością badań naukowych.

Ostropest plamisty – zioło na wątrobę

Ostropest może być korzystny dla osób cierpiących na marskość wątroby. Analizując pięć badań klinicznych (łącznie na 602 pacjentach z marskością wątroby), naukowcy ustalili, że leczenie ostropestem plamistym może prowadzić do znacznego zmniejszenia umieralności z powodu ciężkich chorób tego narządu.

W przeglądzie badań opublikowanym w 2005 r. naukowcy przyjrzeli się kilku próbom klinicznym testującym stosowanie ostropestu plamistego w leczeniu wirusowego zapalenia wątroby typu C i wirusowego zapalenia wątroby typu B. Chociaż autorzy przeglądu nie znaleźli dowodów na to, że ostropest plamisty może pomóc w usunięciu dowolnego rodzaju wirusa zapalenia wątroby z organizmu, niektóre badania sugerują, że ostropest może pomóc zmniejszyć stan zapalny związany z zapaleniem wątroby typu C i chronić przed uszkodzeniem komórek wątroby.

Ta kłująca roślina ma charakterystyczne fioletowe kwiaty i białe żyłki. Aktywne składniki ostropestu plamistego to grupa związków roślinnych zwanych wspólnie sylimaryną, która stanowi główny składnik leków ziołowych wspomagających pracę wątroby.

Wiadomo, że sylimaryna ekstrahowana z ostropestu ma również właściwości przeciwutleniające, przeciwwirusowe i przeciwzapalne.

Kurkuma – na zapalenie wątroby

Wstępne badania wskazują, że kurkuma może być przydatna w leczeniu wirusowego zapalenia wątroby typu B i wirusowego zapalenia wątroby typu C. W badaniu przeprowadzonym w 2009 r. na komórkach wątroby naukowcy odkryli, że ekstrakt z kurkumy pomógł powstrzymać replikację wirusa zapalenia wątroby typu B. Tymczasem badanie z probówek opublikowane w 2010 r. wykazało, że ekstrakt z kurkumy może pomóc powstrzymać replikację wirusa zapalenia wątroby typu C.

Jednocześnie okazuje się, że przesadna suplementacja może prowadzić do obciążenia tego narządu i powstania autoimmunologicznych chorób wątroby. Należy wziąć pod uwagę, że choć to zioło, które może być wsparciem dla funkcjonowania jakże ważnego narządu, to przesadzanie z ilością oraz w pewnych specyficznych okolicznościach może być szkodliwe.

Szacuje się, że u około 5% osób, suplementacja kurkumą powodowała nieprawidłowy poziom enzymów wątrobowych i bilirubiny (związek zwykle wydalany przez wątrobę).

Łopian na wątrobę

Łopian (zioło często stosowane jako naturalny środek detoksykacyjny) może pomóc chronić komórki wątroby przed uszkodzeniami wywołanymi acetaminofenem, zgodnie z badaniami na zwierzętach opublikowanymi w 2000 r. W testach na myszach naukowcy odkryli, że przeciwutleniacze znajdujące się w korzeniu łopianu mogą zmniejszać szkodliwe skutki toksycznych substancji powstających z metabolizmu acetaminofenu, leku szeroko stosowanego w celu łagodzenia bólu.

Korzeń łopianu, jak każde gorzkie w smaku zioło, ma właściwości detoksykujące, a za procesy te odpowiedzialna jest wątroba. Badania na zwierzętach sugerują, że łopian może również pomóc chronić wątrobę przed uszkodzeniami spowodowanymi spożyciem alkoholu.

Przeciwutleniacze w korzeniu łopianu szczególnie pomagają chronić wątrobę przed trującymi substancjami. Związki, które nadają łopianowi gorzki smak,mogą pomóc stymulować produkcję żółci, pomagając szybciej i łatwiej wątrobie pozbyć się toksyn.

Przez wieki korzeń łopianu był używany w celu złagodzenia zaparć, ułatwienia porodu, rozbicia kamieni nerkowych i pęcherza moczowego, wspierania pocenia się, leczenia dolegliwości żołądkowo-jelitowych oraz łagodzenia zapalenia stawów i bólów spowodowanych dną moczanową. W czasach średniowiecza był również powszechnie stosowany jako lek na kiłę.

Tradycyjni chińscy i indyjscy lekarze często wybierali to zioło do leczenia przeziębienia, grypy oraz innych chorób gardła i migdałków.

Co ciekawe, zioło to było również inspiracją do powstania popularnego sposobu łączenia dwóch kawałków materiału – na rzepy. W 1941 r. szwajcarski inżynier Georges de Mestral, poszedł na spacer po lesie i zastanawiał się, czy zadziory przylegające do jego spodni można zamienić w coś pożytecznego. Po prawie ośmiu latach badań z powodzeniem odtworzył naturalne zamocowanie za pomocą dwóch pasków materiału, jednego z tysiącami małych haczyków, a drugiego z tysiącami małych pętli. Swój wynalazek nazwał rzepem i oficjalnie opatentował w 1955 roku.

Korzeń mniszka lekarskiego

Chociaż większość ludzi myśli o mniszku lekarskim jak o chwaście, roślina od dawna jest stosowana w medycynie do wspomagania trawienia i pobudzania apetytu. Cała roślina mniszka lekarskiego, od korzenia do kwiatu, jest jadalna z lekko gorzkim, podobnym do cykorii smakiem.

Sam korzeń jest czasami prażony, aby stworzyć kawę mniszkową, która nie zawiera kofeiny. Suszony lub świeży korzeń, stosowany w medycynie, można sporządzać w postaci herbat, nalewek, wywarów (naparów) i okładów. Korzeń mniszka lekarskiego jest również dostępny w wielu suplementach diety.

W tradycyjnej medycynie chińskiej i indiańskiej korzeń mniszka lekarskiego od dawna stosowany jest w leczeniu chorób żołądka i wątroby. Zielarze uważają dziś, że może pomóc w leczeniu wielu dolegliwości, w tym trądziku, egzemy, wysokiego poziomu cholesterolu, zgagi, zaburzeń żołądkowo-jelitowych, cukrzycy, a nawet raka. Niektóre twierdzenia są lepiej poparte badaniami niż inne. Jest to zioło leczące poważne zaburzenia pracy wątroby, łącznie z jej niealkoholowym stłuszczeniem.

Karczoch na wątrobę

Karczoch to kolejne zioło wspierające prace wątroby. Chociaż mają wiele korzyści zdrowotnych, prawdziwą supermocą karczochów jest ochrona hepatotropowa. Badania wskazują, że wyciągi z korzeni i / lub liści mogą chronić wątrobę przed uszkodzeniem, a nawet sprzyjać wzrostowi jej nowych tkanek.

Jedną z najważniejszych funkcji wątroby jest usuwanie toksyn, a karczochy wydają się ja poprawiać. W badaniu, w którym jedna grupa szczurów otrzymała ekstrakt z liści karczocha przed przedawkowaniem paracetamolu, wstępne leczenie karczochem spowodowało mniejsze uszkodzenie wątroby, a także wyższe poziomy przeciwutleniaczy.

Badania na ludziach wykazały również, że suplementacja ekstraktem z karczocha może przynieść korzyści wątrobie. Randomizowane, podwójnie ślepe, kontrolowane badanie w grupach równoległych, z udziałem 90 osób z bezalkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby wykazało, że przyjmowanie 600 miligramów ekstraktu z liści karczocha dziennie przez dwa miesiące prowadziło do poprawy czynności wątroby.

Inne badanie z udziałem osób otyłych z bezalkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby wykazało, że pacjenci, którzy otrzymali wyciąg z karczocha w okresie badania, doświadczyli poprawy zdrowia wątroby, w tym zmniejszenia stanu zapalnego wątroby.

Co więc daje karczochom ich hepatoprotekcyjną moc? Naukowcy nie są pewni, chociaż uważają, że przeciwutleniacze, takie jak sylimaryna, mogą przynajmniej częściowo odpowiadać za zdolność karczochów do ochrony wątroby.

Jak widać możliwość naturalnego wsparcia pracy wątroby jest wiele, przede wszystkim jednak, w pierwszej kolejności, powinniśmy pomyśleć o zmianie stylu życia, w tym diety.

Oprócz stosowania ziół, wątroba zyskuje gdy:

  • pomiń alkohol lub pij tylko w małych ilościach
  • jedz zdrowo (dieta z dużą ilością warzyw i produktów pełnoziarnistych)
  • zmniejszyć ilość tłuszczów zwierzęcych
  • unikaj konserwowanych i kolorowych produktów spożywczych;
  • żuć palenie
  • nie stresuj się
  • uprawiaj sport
  • pozwól wątrobie odpocząć i od czasu do czasu pość

Jeśli zastanawiasz się nad stosowaniem ziół dla zdrowia wątroby, koniecznie skonsultuj się z lekarzem przed rozpoczęciem leczenia.

Żródła

https://link.springer.com/article/10.2165/00003495-200161140-00003

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378874109002700?via%3Dihub

https://www.hindawi.com/journals/crihep/2019/6741213/

https://www.worldscientific.com/doi/abs/10.1142/S0192415X00000210

https://www.makewell.de/3158-hepatoprotection-how-artichokes-can-have-a-positive-effect-on-the-liver/?lang=en