NARINE ŚMIETANA N 5 SASZ.


Zakwaska do przygotowania Śmietany Narine w domu

Skład: Jedno opakowanie zawiera 1 jednostkę suchego fermentu w celu przygotowania 1 litra śmietany.

WŁAŚCIWOŚCI:
Śmietana to fermentowany produkt mleczny, który jest śmietaną, fermentowaną z użyciem bakterii kwasu mlekowego. Streptococcus thermophilus st.5, Lactococcus lactis subsp. cremoris,
Lactococcus lactis subsp. lactis (Str.diacetilactis), Lactobacillus salivarius, Lactobacillus delbruckii subsp. Bulgaricus. W wyniku fermentacji mlekowej dochodzi do zmiany (rozszczepienia na mniejsze łańcuchy) białek mleka, dzięki czemu śmietana jest lepiej przyswajana przez organizm ludzki niż śmietana.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Ważnym warunkiem przygotowania produktu wysokiej jakości są czyste naczynia. Wszystkie naczynia, które zostaną użyte do przygotowania śmietany, należy oblić wrzątkiem lub wysterylizować na przykład parownikiem.
2. 1L. śmietanę (najlepiej 20%) gotować przez kilka minut i ochłodzić do 34-35°C.
3. Rozpuść zawartość jednej saszetki w 50 ml ciepłej wody (34-35°C) i dodaj do śmietany.
4. Wlać do pojemnika w celu dojrzewania:
4a. Użyj jogurtnitsy. Wlać gotowy produkt do pojemnika na jogurt i pozostawić włączony przez 10-12 godzin. Po tym czasie wyjmij słoiki z jogurtu i włóż do lodówki. Produkt będzie gotowy po schłodzeniu.

WARUNKI PRZECHOWYWANIA:
Zakwaska powinna być przechowywana w suchym, ciemnym miejscu w temperaturze nie wyższej niż + 8°C, do 2 tygodni w temperaturze do + 30°C

Okres przydatności do zużycia: 2 lata

16 innych produktów w tej samej kategorii: