Olandia olej lniany 250ml

Wszystkie oleje firmy Złoto Polskie to oleje pochodzące z pierwszego tłoczenia na zimno, nierafinowane.

Olej lniany pozyskiwany z wysokolinolenowych odmian nasion lnu zwyczajnego (Linum usitatissimum) jest olejem o żółtawej barwie i charakterystycznym, orzechowo- goryczkowym smaku. (Występująca gorycz w smaku nie jest objawem zepsucia oleju). Dzięki stosowanej metodzie tłoczenia na zimno olej jest taki sam, jak w nasionku siemienia lnianego oraz zachowuje wszystkie cenne właściwości.

Olej lniany charakteryzuje się wysoką zawartością kwasów tłuszczowych Omega-3 (kwas alfa- linolenowy ALA).  Kwasy tłuszczowe Omega- 3 należące do rodziny Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT) są niezwykle istotne dla organizmu i powinny być dostarczane wraz z pożywieniem w ramach zbilansowanej diety.

Właściwości Oleju lnianego Olandia:

Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe zawarte w oleju lnianym biorą udział w budowie błony komórkowej, więc wspomagają prawidłowy rozwój i zdrowie całego organizmu

Kwasy Omega-3 wspierają rozwój układu nerwowego (U dzieci  niedobór tych kwasów ma związek z zaburzeniami koncentracji, czynnościami ruchowymi, a nawet dysleksją, oraz wieloma innymi zaburzeniami zachowania oraz ADHD. Odpowiednia podaż Omega-3 zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera)
Kwasy Omega-3 i obecna w oleju witamina E eliminują nadmierną ilość wolnych rodników. Wspomagają tym samym leczenie chorób alergicznych i autoimmunologicznych (toczeń, łuszczyca i stwardnienie rozsiane).
Nienasycone kwasy tłuszczowe przyczyniają się do utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi, wpływają korzystnie na układ krwionośny.
Wysoka zawartość fitoestrogenów w oleju lnianym wspomaga produkcję hormonów, może łagodzić objawy napięcia przedmiesiączkowego i menopauzy.
Dzięki swoim właściwościom olej lniany wspaniale sprawdzi się również zewnętrznie jako kosmetyk lub składnik kremów, maseczek i odżywek. Kwasy tłuszczowe i witamina E odżywiają, uelastyczniają i wzmacniają skórę oraz włosy.

Zastosowanie:

Olej lniany należy stosować wyłącznie na zimno!

Można spożywać bezpośrednio w celach suplementacji kwasów Omega- 3 lub jako dodatek do potraw. Świetnie nadaje się jako składnik dressingów i sosów do sałatek, surówek oraz gotowanych warzyw. Sprawdzi się również do polewania ugotowanych ziemniaków, kasz, ryżu lub pierogów. Niezastąpiony przy przygotowaniu pasty twarogowej w diecie dr Budwig i innych past kanapkowych.

Olej lniany jest również cennym, naturalnym kosmetykiem- można używać bezpośrednio na skórę i włosy lub jako dodatek do gotowych kosmetyków.

Sposób przechowywania:

Ekologiczny olej lniany Olandia zawsze rozlewany jest w ciemne, szklane butelki, aby zapewnić bezpieczeństwo i trwałość produktu. Przed otwarciem olej należy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Zaleca się, aby zimnotłoczone oleje po otwarciu przechowywać w lodówce i zużyć w przeciągu 4 tygodni

.

16 innych produktów w tej samej kategorii:

Blog