Ziółko Żywokost Korzeń 100 g


Żywokost lekarski – charakterystyka rośliny

Żywokost lekarski łac. Symphytum officinale L. pochodzi z Europy. W Polsce występuje bardzo pospolicie w stanie naturalnym, można go spotkać na terenie całego kraju – preferuje towarzystwo zbiorników wodnych. Należy do rodziny ogórecznikowatych (Boraginaceae). Potocznie nazywany jest polskim żeń-szeniem. Żywokost kwitnie od maja do czerwca. Najbardziej pożądanym surowcem zielarskim jest korzeń żywokostu zbierany jesienią lub wczesną wiosną. Korzeń charakteryzuje się ciemnobrunatną, niemal czarną, podłużną głęboko bruzdowatą powierzchnią i wrzecionowatym kształtem. Przełam korzenia jest rogowaty, białawy, niekiedy lekko brunatnawy.

Żywokost lekarski, a stawy

Korzeń żywokostu wykazuje silne działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne. Z tego powodu stosowany jest zewnętrznie na bolące miejsca np. w formie okładów. Oprócz tego przynosi ulgę w przypadku reumatoidalnego zapalenia stawów. Każdy sportowiec powinien znać korzeń żywokostu gdyż jest to najlepszy naturalny środek na wiele rodzajów kontuzji. Świetnie się sprawdzi w leczeniu np. urazów kręgosłupa i stawów, złamań kości, stanów zapalnych ścięgien oraz bólów mięśniowych.
Korzeń żywokostu – wpływ na skórę

Żywokost jest wyjątkowo cenny z uwagi na wysoką zawartość alantoniny, która jest heterocykliczną pochodną mocznika. Dzięki temu ten surowiec zielarski ma bardzo pozytywny wpływ na skórę, przykładowo:

  • wpływa na powstawanie tkanki łącznej
  • przyspiesza proces gojenia się ran
  • łagodzi podrażnienia
  • przyspiesza regenerację skóry
  • łagodzi oparzenia słoneczne
  • łagodzi zmiany w przebiegu atopowego zapalenia skóry

Skład produktu: 100% korzeń żywokostu. Najwyższa jakość surowca. Zbierany ręcznie ze stanu naturalnego.
Kraj pochodzenia: Polska


Maść z żywokostu – jak zrobić?

Składniki:

  • 1-2 kostki smalcu, lub smalec wiejski
  • 1 spory korzeń żywokostu.

Topimy smalec w garnku po czym dodajemy do niego starty na tarce żywokost. Krótko przesmażamy, po zdjęciu z ognia garnek odstawiamy do wystudzenia, przelewamy maść do ciemnych słoiczków, czekamy aż mikstura stężeje, a następnie zakręcamy słoik i odstawiamy go w chłodnym miejscu. Jeśli pojawi się taka potrzeba, bolące miejsce smarujemy grubą warstwą maści 2 razy na dzień.

Stosowanie: Tylko do użytku zewnętrznego! Stosować jako maść, okład czy nalewka.

16 innych produktów w tej samej kategorii: