Ziółko Siemię Lniane brązowe ziarno 200 g


Len zwyczajny – charakterystyka rośliny

Len zwyczajny [łac. Linum usitatissimum] to jedna z najstarszych roślin uprawnych, pochodząca z Bliskiego Wschodu i wykorzystywana w wielu dziedzinach od tysięcy lat. Można go spotkać właściwie tylko na przeznaczonych pod tę roślinę uprawach, w stanie naturalnym występuje niezwykle rzadko. Poznać go można po charakterystycznych niebieskich kwiatach, które od czerwca do lipca pięknie ozdabiają krajobraz. Len osiąga do 70 cm wysokości, a jego owocami są małe torebki nasienne zawierające po 10-12 nasion. To właśnie one są tak cenionym surowcem zielarskim.

Siemię lniane brązowe – skarbnica wartości odżywczych

Nasiona lnu brązowego zawierają:

  • kwasy tłuszczowe omega-3, zwane również kwasami alfa-linolenowym, które wpływają pozytywnie na krążenie oraz wykazują właściwości przeciwzapalne
  • lignany charakteryzujące się właściwościami przeciwutleniającymi, które mogą zmniejszać ryzyko nowotworów i wpływać pozytywnie na ogólny stan zdrowia – warto widzieć, że siemię lniane zawiera najwięcej lignanów spośród wszystkich surowców roślinnych
  • białko roślinne bogate w aminokwasy argininę, kwas asparaginowy i kwas glutaminowy
  • błonnik wpływający pozytywnie na perystaltykę jelit 
  • witaminy takie jak tiamina, ryboflawina, niacyna, witamina B6, kwas foliowy, witamina E oraz witamina K
  • minerały takie jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk

Warto pamiętać

Siemię lniane brązowe odtłuszczone jest pozyskiwane w procesie odtłuszczania nasion lnu brązowego. Oznacza to, że taki produkt będzie charakteryzować się mniejszą zawartością substancji, które są “wyciągane” z nasion przy procesie tłoczenia. Nie jest to równoznaczne temu, że produkt jest bezwartościowy – ma inne zalety, natomiast warto pamiętać, że ma nieco inną charakterystykę.

Siemię lniane – kiedy warto po nie sięgać?

  • Podwyższony cholesterol – wiele dostępnych badań wskazuje na to, że włączenie siemienia lnianego do diety może naturalnie obniżać poziom cholesterolu we krwi.
  • Dbałość o poprawne funkcjonowanie układu pokarmowego – błonnik zawarty w tych małych nasionkach wpływa pozytywnie na perystaltykę jelit oraz jest pożywką dla dobrych bakterii żyjących w jelitach, a kwas tłuszczowy ALA działa ochronnie na śluzówkę oraz zmniejsza stan zapalny jelit.
  • Profilaktyka nowotworowa – siemię lniane jest bogate w przeciwutleniacze, czyli związki zmniejszające ryzyko rozwoju nowotworów. 
  • Odchudzanie – zbilansowana dieta urozmaicona siemieniem lnianym zalecana jest w przypadku nadwagi czy otyłości, ze względu na bogactwo składników odżywczych oraz na to, że nasiona lnu dodawane do posiłków wywołują szybsze poczucie sytości przez co ograniczają apetyt.

Skład produktu: 100% nasiona lnu brązowegoNajwyższa jakość surowca.

Kraj pochodzenia: Polska

Ciekawostka

Nasiona lnu zawierają do 800 razy więcej lignanów niż inne pokarmy roślinne.


Propozycja stosowania

1 łyżkę siemienia lnianego zalać 3/4 szklanki ciepłej wody. Odczekać około godzinę i zamieszać do uzyskania kleiku. Pić 2-3 razy dziennie. Siemię lniane można przed zalaniem wodą również zemleć. Kleik przygotowany ze zmielonego siemienia lnianego można spożywać z dodatkiem mleka, owoców, jogurtów, czy miodu.

Mielone siemię lniane można dodawać także do zup, pieczywa, sosów, płatków śniadaniowych.

Truskawkowy koktajl z siemieniem lnianym

Potrzebne składniki:

  • 1 szklanka truskawek
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki płatków żytnich
  • 1 łyżka nasion chia
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • 1 szklanka mleka

Płatki i nasiona zalać mlekiem i odstawić na ok. 15 minut. Truskawki drobno pokroić, dorzucić do mleka i nasion. Całość zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
Na zdrowie!



16 innych produktów w tej samej kategorii: