Ziółko Lubczyk bezglutenowy 20 g


Lubczyk – charakterystka

Lubczyk ogrodowy [łac. Levisticum officinale] jest bardzo blisko spokrewniony z pietruszką i selerem. Choć według literatury pochodzi z okolic Afganistanu i Iranu, to współcześnie jest uprawiany w wielu regionach świata, w tym w Polsce. O długiej tradycji jego stosowania w medycynie oraz kuchni ludowej świadczy mnogość zapomnianych już dziś nazw. Był określany jako łąkowate ziele, mleczeń, lubiśnik lekarski lub po prostu korzeń, ponieważ to właśnie ta część rośliny uchodziła niegdyś za najcenniejszą. Dziś głównie wykorzystywanymi surowcami są liście oraz korzenie. Mimo, że nie niewiele osób o tym wie, to z lubczykiem spotykamy się w kuchni bardzo często. Wynika to z tego, że lubczyk jest głównym składnikiem popularnej przyprawy “Maggi”, wszelkiego rodzaju kostek rosołowych oraz zupek błyskawicznych. W medycynie naturalnej lubczyk zdobył uznanie jako naturalny afrodyzjak.

Lubczyk w kuchni

Lubczyk ma bardzo ciekawy i dość intensywny smak, początkowo słodkawy, następnie odrobinę ostrzejszy, a na końcu przyjemnie gorzkawy. Jak już wspomnieliśmy aromatycznemu ekstraktowi z lubczyku swój niepowtarzalny smak zawdzięcza słynna przyprawa “Maggi”, a także tak chętnie stosowany w kuchni bulion w kostkach. Jednak to nie oznacza, że musimy się ograniczać do wykorzystywania tej aromatycznej przyprawy tylko w przetworzonej formie. Dobrze wysuszony, bądź świeży lubczyk wzbogaci smak niemal każdej potrawy. To fantastyczny dodatek do zup, np. niedzielny rosół nabierze niepowtarzalnego aromatu, jeśli pod koniec gotowania dodamy do niego odrobinę liści tej rośliny. Pamiętajmy jednak o umiarze, ponieważ gdy przesadzimy z ilością tego dodatku, może on zdominować potrawę.

Wskazówki

  •  Przechowujmy go w szczelnych, zamykanych opakowaniach. To właśnie z uwagi na ten punkt, każde z naszych opakowań przyprawowych posiada zamknięcie strunowe umożliwiające łatwe zamykanie i otwieranie. W przypadku lubczyku w zwykłej folijce, nie dość, że po otwarciu bardzo szybko straci swój piękny aromat, to jeszcze bardzo łatwo może wysypać się z opakowania np. w szufladzie czy szafce. Dbamy o Waszą wygodę!
  • Aby uwolnić pełnię smaku i aromatu lubczyku, najlepiej dodawać go do potraw pod sam koniec gotowania.

Produkt bezglutenowy – co to oznacza?

Produkty w naszej ofercie oznaczone jako “Produkt bezglutenowy” są badane certyfikowanymi metodami w naszym przyzakładowym laboratorium. Dzięki temu kupując nasz produkt ma się 100% pewności, że nie ma w nim nawet śladowych ilości glutenu. Wbrew pozorom występowanie glutenu jest dość powszechne w przyprawach, głównie z uwagi na trudność dokładnego wyczyszczenia maszyn używanych do przetwórstwa surowców.

Skład produktu: 100% suszony liść lubczyku. Najwyższa jakość surowca.


Kraj pochodzenia: Polska


Co doprawiać lubczykiem?

  • rosół i inne zupy
  • wszelkiego rodzaju sosy, a w szczególności sos pomidorowy
  • dania mięsne
  • dania rybne i owoce morza
  • sałatki i surówki
  • domowy twarożek
  • potrawy z ziemniaków, zielonego groszku, fasoli czy soczewicy

Lubczyk – właściwości lecznice

  • Lubczyk znany jest z działania moczopędnego i wspomagającego w chorobach układu moczowego.
  • Dzięki zawartości kumaryny, lubczyk wykazuje działanie przeciwzakrzepowe. Oprócz tego, zawiera fitosterole, które pomagają organizmowi w walce z miażdzycą i zapobiegają jej powstawaniu.
  • Z uwagi na stosunkowo wysoką zawartość olejków eterycznych poprawia ukrwienie narządów płciowych, co z kolei przyczynia się do lepszego pożycia seksualnego.
  • Lubczyk, podobnie jak wiele innych przypraw, jest naszym sprzymierzeńcem w zmaganiu się z wzdęciami, niestrawnością oraz innymi dolegliwościami trawiennymi.


16 innych produktów w tej samej kategorii: