Ziółko Babka Jajowata 150 g


Babka jajowata – charakterystyka rośliny

Babka jajowata jest rośliną dosyć pospolicie występującą na terenach dobrze nawodnionych i nasłonecznionych. W stanie naturalnym możemy ją znaleźć w Hiszpanii i na Wyspach Kanaryjskich. Na szeroką skalę uprawiana jest w Indiach, Pakistanie, USA i Brazylii. Charakteryzują ją liście o lancetowatym kształcie z delikatnym owłosieniem. Z rozety wyrastają kwiatostany w kształcie kłosa. Kwiaty babki jajowatej są drobne i mają kolor zielono-żółty.

Najbardziej pożądanym surowcem zielarskim pozyskiwanym z babki jajowatej są łupiny jej nasion.

Babka jajowata – wsparcie dla jelit

Łuski babki jajowatej są znakomitym środkiem, który wspomaga pracę jelit. Wykazując właściwości przeczyszczające, jednocześnie powodują zmiękczenie, a także zwiększenie objętości całej masy jelitowej. Właśnie ten nacisk na ściany jelit sprawia, że poprawia się ich perystaltyka, co automatycznie ułatwia wypróżnianie. Oprócz tego łuski babki jajowatej działają przeciwbiegunkowo, ponieważ wchłaniają nadmiar płynów z masy jelitowej.

Babka jajowata – mniej znane właściwości

Niemal każdy wie, że babka jajowata jest świetna na biegunki i zaparcia, ale niewiele osób zna jej pozostałej właściwości. Warto wiedzieć, że łuski babki jajowatej:

  • obniżają cholesterol, ciśnienie krwi i cukier
  • pomagają w odchudzaniu, ze względu na wywoływanie uczucia sytości
  • działają osłonowo i prebiotycznie
  • wspierają zwalczanie hemoroidów
  • są nieocenione przy zaburzeniach trawienia
  • niwelują żylaki

Propozycja stosowania

Łuski można spożywać w postaci napoju, zalane wodą, mlekiem lub sokiem owocowym.

Skład produktu: 100% łuska babki jajowatej. Najwyższa jakość surowca.

Kraj pochodzenia: Polska

Przeciwwskazania

Babka jajowata wyjątkowo rzadko powoduje skutki uboczne lub reakcje alergiczne. Polecana jest dzieciom, dorosłym, osobom starszym i kobietom w ciąży.


16 innych produktów w tej samej kategorii: