Ziółko Ostropest ziarno 200 g

Ostropest plamisty [łac. Silybum marianum] jest jednoroczną rośliną uprawną należącą do rodziny astrowatych, którą stosunkowo łatwo można spotkać również w stanie naturalnym. Dość często jest mylony z popularnym ostem z uwagi na wizualne podobieństwo. Charakteryzuje się ostro zakończonymi, kłującymi liśćmi oraz fioletowymi kwiatami. Od ostu odróżnia sie między innymi wysokością – może sięgać ok. 2 metrów. Pochodzi z obszaru śródziemnomorskiego, aktualnie powszechnie występuje w Europie Południowej, Egipcie, Izraelu i Turcji. Surowcem zielarskim cenionym w ziołolecznictwie są nasiona (ziarna) ostropestu plamistego.
Ostropest plamisty – źródło składników odżywczych

Ziarna ostropestu plamistego zawierają:

  • sylimarynę wykazującą właściwości silnie odtruwające, żółciotwórcze, żółciopędne, przeciwzapalne i antyoksydacyjne
  • fitosterole charakteryzujące się tym, że pomagają obniżyć poziom cholesterolu, a także zmniejszają ryzyko miażdżycy oraz zawału
  • związki polifenolowe, które uszczelniają naczynia krwionośne, chronią mięsień sercowy, a także obniżają ciśnienie
  • kwas linolowy mający mnóstwo cennych właściwości dla organizmu
  • witamina E słusznie uważana za jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy
  • flawonoidy charakteryzujące się działaniem przeciwzapalnym, przeciwalergicznym, przeciwmiażdżycowym czy przeciwcukrzycowym
  • błonnik wpływający pozytywnie na perystaltykę jelit

Wskazówka

Ostropest plamisty mielony nieodtłuszczony charakteryzuje się tym, że jest mielony z pełnego ziarna. Oznacza to, że przy dobrym przechowywaniu zachowuje niemal wszystkie właściwości ziarna ostropestu, jednocześnie będąc znacznie łatwiejszym w stosowaniu. Aby nie utracić właściwości przechowujmy go w szczelnych, zamykanych opakowaniach. To właśnie z uwagi na ten punkt, każde z naszych opakowań posiada zamknięcie strunowe umożliwiające łatwe zamykanie i otwieranie. Dbamy o Waszą wygodę!

Ostropest plamisty – kiedy warto po niego sięgać?

  • Problemy z wątrobą – ostropest z uwagi na wysoką zawartość sylimaryny, wykazuje działanie detoksykujące, regeneracyjne oraz przeciwzapalne wątroby.
  • Podwyższony cholesterol – fitosterole zawarte w tym surowcu pozytywnie wpływają na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu w organizmie.
  • Profilaktyka w obrębie układu krwionośnego – składniki aktywne ostropestu uszczelniają naczynia krwionośne, chronią mięsień sercowy, a także obniżają ciśnienie.
  • Profilaktyka nowotworowa – kwas linolowy oraz przeciwutleniacze stosowane są w profilaktyce nowotworowej.
  • Pielęgnacja skóry i włosów – olej z ostropestu jest używany do pielęgnacji i stosowania miejscowego. Wspomaga leczenie chorób skóry, opóźnia starzenie się skóry, nawilża przesuszone i osłabione włosy.

Skład produktu: 100% ziarno ostropestu plamistego. Najwyższa jakość surowca.

Kraj pochodzenia: Polska

Ciekawostka

Sylibina pochodząca z ostropestu plamistego była wykorzystywana dożylnie jako antidotum (odtrutka) na zatrucie toksyną grzybową muchomora zielonawego (Amanita phalloides), która wywołuje niebezpieczne uszkodzenie wątroby.

Propozycja stosowania

Jedną łyżeczkę zmielonych nasion ostropestu (ok. 3 g) zalać szklanką (250 ml) gorącej wody i powoli ogrzewać do wrzenia. Gotować na małym ogniu przez ok. 5-10 minut, odstawić na 15 minut, przecedzić. Pić w trzech porcjach w ciągu doby.

Można go również wykorzystywać jako dodatek do sałatek, shake’ów czy nawet kanapek.

Zielony shake z ostropestem

Potrzebne składniki:

  • 100 gram młodego szpinaku
  • 1 łyżka mielonego ostropestu
  • banan
  • 3 łodygi selera naciowego
  • gruszka
  • 250 ml wody

Gruszkę pozbawić gniazda nasiennego i pokroić na kawałki. Banana obrać ze skórki, a seler pokroić na małe kawałki. Szpinak dokładnie wypłukać. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować. Na zdrowie!



16 innych produktów w tej samej kategorii: