Ziółko Kurkuma mielona bezglutenowa 60 g


Czym jest kurkuma?

Kurkuma [łac. Curcuma longa] określana również jako ostryż długi, ostryż indyjski czy szafran indyjski to roślina należąca do rodziny imbirowatych. W stanie naturalnym występuje w Indiach, ale aktualnie jest uprawiana również w wielu innych krajach o klimacie tropikalnym. Surowcem zielarskim i przyprawowym jest kłącze kurkumy. Najpopularniejszą formą występującą na rynku jest kurkuma mielona, głównie z uwagi na wygodę jej użytkowania. Można ją również spotkać w postaci całych lub krojonych korzeni. Kurkuma oprócz jej szerokiego zastosowania kulinarnego, zdobyła popularność także w innych dziedzinach życia. Z uwagi na swoje właściwości koloryzujące, od wieków jest używana jako barwnik. Ciekawostką jest, że dzisiaj w składzie niektórych produktów możemy ją spotkać pod oznaczeniem E100, co oznacza, że kurkuma jest wykorzystana jako naturalny barwnik dla tego produktu.

Kurkuma – zastosowania kulinarne

Kurkuma ma bogaty, słodko-ostry smak, niektórym przypominający imbir. Głównym i najważniejszym składnikiem kurkumy, odpowiedzialnym za jej charakterystyczną, żywą barwę oraz ostrość jest kurkumina. Kurkuma jest bardzo chętnie wykorzystywana w szeroko pojętej kuchni azjatyckiej. Już szczypta tej przyprawy, wystarczy by wzbogacić smak i nadać pięknego, złocistego koloru każdej potrawie. Ta egzotyczna przyprawa idealnie uzupełnia smak potraw mięsnych, zup czy dań warzywnych. Jest również nieodłącznym składnikiem popularnego curry.
W kuchni indyjskiej kurkuma niemal zawsze łączona jest z ryżem i warzywami. Również dania z dużą ilością soczewicy warto doprawić szczyptą kurkumy. Popularnym sposobem wykorzystania kurkumy jest wymieszanie jej z roztopionym masłem i polanie tak przygotowaną miksturą na przykład warzyw.

Wskazówki

  • Przechowujmy je w szczelnych, zamykanych opakowaniach. To właśnie z uwagi na ten punkt, każde z naszych opakowań przyprawowych posiada zamknięcie strunowe umożliwiające łatwe zamykanie i otwieranie. W przypadku kurkumy w zwykłej folijce, nie dość, że po otwarciu bardzo szybko straci swój piękny aromat, to jeszcze bardzo łatwo może wysypać się z opakowania np. w szufladzie czy szafce. Dbamy o Waszą wygodę!
  • Już bardzo mała szczypta tej przyprawy wystarczy, aby potrawa nabrała pięknej barwy i charakterystycznego smaku.

Produkt bezglutenowy – co to oznacza?

Produkty w naszej ofercie oznaczone jako “Produkt bezglutenowy” są badane certyfikowanymi metodami w naszym przyzakładowym laboratorium. Dzięki temu kupując nasz produkt ma się 100% pewności, że nie ma w nim nawet śladowych ilości glutenu. Wbrew pozorom występowanie glutenu jest dość powszechne w przyprawach, głównie z uwagi na trudność dokładnego wyczyszczenia maszyn używanych do przetwórstwa surowców.

Skład produktu: 100% mielone kłącze kurkumy. Najwyższa jakość surowca.

Kraj pochodzenia: Indie

Co doprawiać kurkumą?

  • potrawy mięsne
  • zupy warzywne
  • curry
  • pasty i pasztety wegetariańskie
  • dania z dużą ilością ryżu i warzyw
  • kawę z mlekiem

Kurkuma – inne właściwości

  • Wykazuje silne działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne oraz antyoksydacyjne.
  • Kurkuma charakteryzuje się działaniem przeciwzapalnym i przeciwbólowym.
  • Warto o niej pamiętać przy wszelkiego rodzaju dokuczliwych bólach.
  • Ta wszechstronna przyprawa, ma również właściwości regulujące poziom cukru we krwi oraz sprzyjające usuwaniu tzw. złego cholesterolu oraz trójglicerydów.
  • Jest znana ze swojego zbawiennego wpływu na pracę wątroby.


16 innych produktów w tej samej kategorii: