- Obecnie brak na stanie
Puromedica Jod 50 ml tarczyca
Symbol: PR8853
Kod kreskowy: 2888888888853
VAT: PTU PL 8%
Producent: PUROMEDICA
Stan magazynowy: brak
Puromedica Jod 50 ml
Jod jest ważnym minerałem śladowym, którego organizm nie jest w stanie wytworzyć. Musi być dostarczany z pożywieniem i wodą.
Źródłem jodu są ryby morskie, sól morska, wodorosty.
Funkcje jodu w organizmie ludzkim:
- Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
- Pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji poznawczych
- Przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego
- Pozwala zachować zdrową skórę
- Wspiera prawidłową produkcję hormonów tarczycy i prawidłowe funkcjonowanie tarczycy
Skutki niedoboru jodu:
- Wole tarczycy
- Upośledzenie funkcji rozrodczych
- Utrudnienie utrzymania ciąży
- Odczucie ciągłego zmęczenia
- Rogowaciejące łokcie i kolana
- Problemy ze skupieniem uwagi
- Negatywny wpływ na przebieg ciąży – może przyczynić się do opóźnień w rozwoju umysłowym dziecka. Niedobór jodu u matki może powodować niedobór u dziecka, co w skrajnych przypadkach może skutkować nieodwracalnym upośledzeniem intelektualnym, zwanym kretynizmem
- Najwięcej jodu występuje w tarczycy, która aktywnie gromadzi jod. Bez jodu niemożliwa jest produkcja w pęcherzykach tarczycy tyroksyny (T4) i trójjodotyroniny (T3), niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania wszystkich komórek organizmu.
Skład
Składniki: jodek potasu, woda demineralizowana.
Jedna porcja zawiera 60 µg pierwiastkowego jodu ( 40 % RWS*).
* Referencyjna wartość spożycia jodu wynosi 150 µg.
Produkt nie zawiera alergenów pokarmowych: glutenu, soi, substancji słodzących, sztucznych substancji konserwujących, aromatycznych i barwiących, produktów mlecznych. Produkt wegański
Dawkowanie
Zalecaną porcję 10 kropli dziennie rozpuścić w wodzie po jedzeniu.
Nie przekraczać zalecanej porcji dziennej.
Po otwarciu przechowywać w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.
Kobiety w ciąży i karmiące piersi przed zastosowaniem powinny skonsultować się z lekarzem.
Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.