Pharmaverum Witamina D3 2000IU w oleju z czarnuszki 60 kapsułek


Suplement diety

Witamina D pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Bierze udział we wchłanianiu fosforu i wapnia z przewodu pokarmowego, utrzymuje prawidłowy poziom wapnia we krwi. Bierze również udział w procesie podziału komórek. Właściwy poziom witaminy D w organizmie przyczynia się do zachowania zdrowych zębów i kości oraz utrzymania prawidłowej pracy mięśni.

Witamina D obecna jest w różnych pokarmach, które spożywane są na co dzień. Jednak w przypadku niewystarczającej dodatkowej produkcji tej substancji (w skórze pod wpływem promieni UV) samo dostarczanie jej z pożywieniem nie jest dostateczne, aby pokryć zapotrzebowanie organizmu, dlatego specjaliści zalecają suplementację witaminy D.

SKŁAD

SKŁADNIK                          ZAWARTOŚĆ W 1 kapsułce  % RWS *
Olej z nasion czarnuszki                   189 mg                             **
Witamina D                                        50 mg                           1000%

*RWS - Referencyjne Wartości Spożycia ** brak ustalonej normy Referencyjnej Wartości Spożycia

Zalecana dzienna porcja do spożycia:
1 kapsułka, po posiłku. Kapsułkę należy popić wodą.

Ostrzeżenie:
Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Nie stosować w przypadku nadwrażliwości lub uczulenia na którykolwiek ze składników preparatu. Preparat nie jest przeznaczony do stosowania u dzieci. Dla utrzymania prawidłowego stanu zdrowia należy stosować zróżnicowaną dietę i prowadzić zdrowy tryb życia. Preparat nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.

Skutki niedoboru witaminy D:

  •     złamania, skrzywienia i zwyrodnienia układu kostnego;
  •     problemy w funkcjonowaniu układu nerwowego;
  •     stany zapalne skóry;
  •     obniżenie odporności;
  •     wypadanie zębów;
  •     choroby autoimmunologiczne
  •     nowotwór piersi, prostaty, jelita grubego;
  •     przyspieszony proces starzenia;
  •     osteoporoza, osteomalacja (rozmiękanie kości)

Pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu wapnia we krwI
Bierze udział w procesie podziału komórek
Wpływa na prawidłową pracę mięśni
Wspiera układ odpornościowy
Pomaga w prawidłowym wchłanianiu wapnia i fosforu
Pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów

Olej z nasion czarnuszki (Nigella sativa) jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych (jednonienasyconego kwasu oleinowego i wielonienasyconego kwasu linolowego).

Nasiona Nigella sativa zawierają olejek lotny, białko, alkaloidy, flawonoidy i saponiny. Nasiona wykazują właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne, przeciwwrzodowe, przeciwcukrzycowe, przeciwbakteryjne oraz chronią przed hepato i nefrotoksycznością wywołaną związkami chemicznymi i lekami. W medycynie tradycyjnej stosowane są w różnych schorzeniach alergicznych, astmie alergicznej, egzemach, stanach zapalnych, w cukrzycy, nadciśnieniu, dolegliwościach żołądkowo-jelitowych. Nasiona charakteryzują się niską toksycznością.
Olej z czarnuszki zawiera również wartościowe składniki czynne farmakologicznie, takie jak sterole, alkaloidy, saponiny triterpenowe.


16 innych produktów w tej samej kategorii: