Ziółko Liść Laurowy bezglutenowy 10 g-15154
zoom_in
  • Ziółko Liść Laurowy bezglutenowy 10 g-15154

Ziółko Liść Laurowy bezglutenowy 10 g

3,03 zł

(3,03 zł szt.)

Brutto
Jest to zdecydowanie jedna z najczęściej stosowanych przypraw w polskiej kuchni regionalnej. Nieodzowny element wszelkiego rodzaju aromatycznych zup oraz sosów. Wzmaga wydzielanie kwasu żołądkowego, tym samym wspomagając trawienie.
Ilość
check 24 godziny

Ziółko Liść Laurowy bezglutenowy 10g


Liść laurowy – co to jest?

Popularny na całym świecie liść laurowy to surowiec zielarski pozyskiwany z rośliny o wdzięcznej nazwie wawrzyn szlachetny [łac. Laurus nobilis]. Ten wiecznie zielony krzew, mogący rosnąć przez ponad 100 lat, pochodzi z rejonu morza śródziemnomorskiego. Wielu osobom, gdy słyszą o liściu laurowym od razu na myśl przychodzą wieńce laurowe. Nic dziwnego, gdyż tradycja przyozdabiania głowy wieńcem laurowym ma swoje korzenie jeszcze w starożytnej Grecji. Wieniec laurowy symbolizował zwycięstwo oraz wybitne osiągnięcia w różnych dziedzinach życia. W starożytności powszechnie uważano, że laur chroni przed bóstwami odpowiedzialnymi za pioruny i grzmoty. Właśnie z tego względu cesarz Tyberiusz zawsze nosił wieniec laurowy podczas burzy.

Liść laurowy w kuchni

Dobrze wysuszony liść laurowy charakteryzuje się bardzo przyjemnym smakiem i korzenno-gorzkim zapachem. Bez wątpienia jest to jedna z najczęściej stosowanych w Polsce przypraw, wzbogacająca smak wielu naszych rodzimych specjałów. Jednym z głównych sposobów wykorzystywania całych liści laurowych, jest doprawianie nimi wszelkiego rodzaju zup, w szczególności rosołu, kapuśniaku i barszczu. Bez liścia laurowego, nie można sobie wyobrazić większości sosów, zwłaszcza tych przygotowywanych na bazie gulaszu. Nie można zapomnieć, że tradycyjny polski bigos również zawdzięcza swój smak tej aromatycznej przyprawie. Liść laurowy podkreśla smak niemal wszystkich dań mięsnych, świetnie współgra z rybami oraz urozmaica smak galaret i marynat. Warto wiedzieć, że zmielone liście stanowią jeden ze składników bardzo popularnej mieszanki przypraw – garam masali.

Wskazówki

  • Przechowujmy je w szczelnych, zamykanych opakowaniach. To właśnie z uwagi na ten punkt, każde z naszych opakowań przyprawowych posiada zamknięcie strunowe umożliwiające łatwe zamykanie i otwieranie. W przypadku liści laurowych w zwykłej folijce, nie dość, że po otwarciu bardzo szybko stracą swój piękny aromat, to jeszcze bardzo łatwo mogą wysypać się z opakowania np. w szufladzie czy szafce. Dbamy o Waszą wygodę!
  • Liścia laurowe w przeciwieństwie do większości przypraw, zaleca się usunąć z potrawy przed jej podaniem.

Produkt bezglutenowy – co to oznacza?

Produkty w naszej ofercie oznaczone jako “Produkt bezglutenowy” są badane certyfikowanymi metodami w naszym przyzakładowym laboratorium. Dzięki temu kupując nasz produkt ma się 100% pewności, że nie ma w nim nawet śladowych ilości glutenu. Wbrew pozorom występowanie glutenu jest dość powszechne w przyprawach, głównie z uwagi na trudność dokładnego wyczyszczenia maszyn używanych do przetwórstwa surowców.

 
Skład produktu:
100% całe, suszone liście laurowe. Najwyższa jakość surowca.

Kraj pochodzenia:Turcja


Co doprawiać liściem laurowym?

  • wszelkiego rodzaju zupy np. rosół, barszcz czy kapuśniak
  • sosy, gulasze, wywary
  • tradycyjny polski bigos
  • wszelkie dania mięsne oraz rybne
  • galarety i marynaty

Liść laurowy – właściwości lecznice

  • Liście laurowe istotnie zmniejszają ryzyko cukrzycy i chorób serca.
  • Wzmagają wydzielanie kwasu żołądkowego, tym samym wspomagając trawienie. Dodatkowo redukują wzdęcia i niestrawność.
  • Wywar (np. dodany do kąpieli) czy napar wcierany w skórę łagodzi bóle kostne i stawowe.
  • Napary oraz olejki z liści laurowych są bardzo polecane przy walce z chorobami skóry, również głowy oraz wypadającymi włosami.
  • Liście laurowe wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn.


Opis

*data_wazn_wyprz_pre
2026-8-17

Specyficzne kody

Nowy

16 other products in the category