Dary Natury Liofilizowany Zakwas Ekologiczny Eko-17646
zoom_in
  • Dary Natury Liofilizowany Zakwas Ekologiczny Eko-17646

Dary Natury Liofilizowany Zakwas Ekologiczny Eko

6,31 zł

(6,31 zł szt.)

Brutto
Bez dodatku drożdży 35g
Ilość
check 24 godziny

ZAKWAS CHLEBOWY ŻYTNI LIOFILIZOWANY EKO


BEZ DODATKU DROŻDŻY
Przepis na 3 bochenki chleba:

Potrzebne składniki:
ekologiczny zakwas chlebowy żytni Dary Natury – 35 g,
ekologiczna mąka żytnia Dary Natury typ 580 – 2 kg,
sól 4,5 łyżeczki.

Przygotowanie zakwasu:
1. Wybudzanie zakwasu: zawartość saszetki z zakwasem wsypać do szklanego słoika i dolać 35 ml ciepłej wody (40°C). Wymieszać drewnianą łyżką, nakryć gazą lub papierowym ręcznikiem i odstawić do momentu połączenia składników w jednolitą, gładką masę (ok. 60 min).
2. Dokarmienie zakwasu: do litrowego, szklanego słoika wsypać 200 g mąki, dolać 200 ml ciepłej wody (40°C), a następnie dodać wybudzony zakwas. Wszystkie składniki wymieszać, nakryć gazą lub papierowym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na 12- 20 godzin (w zależności od rodzaju mąki i temperatury otoczenia).
W momencie zwiększenia objętości i pojawienia się pęcherzyków powierza, zakwas jest gotowy do użycia. Porcja przeznaczona do przygotowanie około 3 bochenków chleba.

Jeśli używamy mniejszej ilości zakwasu a kolejny wypiek planujemy następnego dnia, zakwas powinniśmy przechowywać w ciepłym miejscu i dokarmiać go co 24 godziny. Zakwas dokarmiamy analogicznie, dodając do słoika 35 g mąki i 35g letniej wody, następnie łącząc składniki drewnianą łyżką lub patyczkiem.
Jeśli planujemy piec chleb okazjonalnie, zakwas przechowujemy w lodówce, pamiętając o tym, by tylko przykryć go zakrętką, a nie zakręcać słoika. Tak przechowywany zakwas nie wymaga codziennego dokarmiania, wystarczy by był karmiony raz w tygodniu. Aby dokarmić zakwas przechowywany w lodówce, należy wcześniej wyciągnąć go z lodówki na ok. 2-3 godziny, następnie dokarmić, wymieszać i znów odstawić w ciepłe miejsce na 10-12 godzin.

Przygotowanie chleba:
1. Mąkę (1,8 kg) wsypujemy do misy, mieszamy z solą. Dodajemy aktywny zakwas, wlewamy 1,5 l letniej wody i krótko wyrabiamy ciasto do połączenia składników.
2. Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, ciasto przekładamy do środka. Zwilżamy dłoń wodą i wyrównujemy wierzch. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 4-5 h w ciepłym miejscu, bez przeciągów.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni. Wierzch wyrośniętego ciasta skrapiamy wodą i wkładamy formę do piekarnika. Pieczemy ok. 40 minut.

Wartość odżywcza w 100g produktu: Wartość energetyczna 1558 kJ / 368 kcal ; Tłuszcz 1,7 g; w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,3 g; Węglowodany 83 g; w tym cukry 1,1 g; Błonnik 8,3 g; Białko 9 g; Sól 2,1 g.

Warunki przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Skład:
zakwas chlebowy żytni liofilizowany (mąka żytnia, woda)*.
*produkt rolnictwa ekologicznego

Opis

*data_wazn_wyprz_pre
2025-10-11

Specyficzne kody

Nowy

16 other products in the category