Wysłany dnia: cze 30, 2021
Kategorie: Blog
Resweratrol kojarzony dziś nieodłącznie z czerwonym winem, został wyabstrahowany po raz pierwszy w 1940 roku z kłączy trującej rośliny o nazwie ciemiężyca. Dopiero w 1976 roku odkryto jego obecność w winie. Na skutek licznych obserwacji i prowadzonych na ich podstawie badań naukowych, wiemy dziś niezbicie, że ten fitohormon obecny w skórkach i pestkach winogron, ma niezwykle dobroczynne oddziaływanie na nasz organizm. Przy jego dostarczaniu warto mieść świadomość źródła pochodzenia, związanej z nim przyswajalności i dawek, które mają właściwości lecznicze.
Resweratrol jest znakomicie przyswajalny przez organizm, szybko przenika do krwi i może dotrzeć do każdej komórki w ciele
Winogrona. Zawartość resweratrolu w winogronach jest tym większa, w im mniej korzystnych warunkach klimatycznych wzrastają i są uprawiane winorośla. Winogrona wytwarzają resweratrol pod wpływem działania niekorzystnych warunków klimatycznych lub inwazji zagrażających im pasożytów, do których należy mikroskopijnych rozmiarów grzyb, Botrytis cinerea czy mączniak rzekomy. Resweratrol to ich mechanizm obronny, gwarantujący przetrwanie. Chroni je przed stresem i pleśnią. Sięgając po określoną markę czerwonego wina, warto zwrócić uwagę na region pochodzenia winorośli. Winogrona dojrzewające w klimacie mniej optymalnym, np. bardziej umiarkowanym i deszczowym będą zawierały więcej resweratrolu od tych, które rosną w dogodniejszych warunkach. Ponieważ pestki winogron i skórka nie są dla nas za bardzo przyswajalne, najwięcej resweratrolu uzyskamy pijąc czerwone wino, w procesie fermentacji alkoholowej wytrąca się najwięcej resweratrolu.
Orzechy archaidowe. Trudny po pozyskania przez obecność kwasów tłuszczowych nasyconych.
Sok z winogron i żurawiny. Dziesięciokrotnie niższe stężenie od zawartości resweratrolu w winie. Odpowiednie źródło dla dzieci i kobiet w ciąży.
Herbata Itadori wytwarzana z japońskiego rdestu.
Jagody szwedzkie. Ilość znikoma.
Suszone winogrona. Ilość znikoma.
Najbogatszym źródłem resweratrolu jest czerwone wino. Umiarkowane, dzienne spożycie czerwonego wina (250-500 ml u mężczyzn i 125-250 ml u kobiet) wpływa korzystnie na zdrowie i podnosi poziom resweratrolu. W litrze wina znajduje się od 1-7 miligramów resweratrolu.
Suplementacja Resweratrolem
Równie dobrym sposobem jest suplementacja resweratrolu pozyskiwanego syntetycznie, oczywiście z naturalnych źródeł. Przodują pod tym względem Chińczycy i kraje azjatyckie. Może być ekstrahowany z rdestowca japońskiego. Chinczycy wykorzystują również korzenie pewnej odmiany ciemiężycy. To mogą być ekstrakty z pestek winogron. W Indiach wytwarza się ekstrakty winne o nazwie Darakchasava.
O badaniach dot. resweratrolu można przeczytać na stronie: www.mito-med.pl
Sprawdź produkty z resweratrolem
dr Małgorzata Musioł
Mieszanka ziołowa wspomagające prawidłowe działanie...
Kapsułki w których zamknięty jest ekstrakt,...
Preparat przeznaczony dla osób starszych. Składniki...
Mydło potasowe z oliwy z oliwek. 300 ml.
Wg literaty srebrnik zapewnia komfort podczas...