Superfoods

Wysłany dnia: wrz 4, 2020

Kategorie: Blog , Żywność naturalna

Niezwykłe rodzime superfoods

Od kilku lat dbanie o zdrowie stało się modne. Producenci żywności i suplementów zasypują nas tysiącami informacji, co warto jeść a co nas truje. W całym tym zamieszaniu często mówi się o tzw. superfoods jako najlepszej alternatywnie dietetycznej. Czy rzeczywiście są takie „super” i czy warte swojej ceny?

Superfoods to termin wymyślony przez marketingowców, aby nadać chwytliwe określenie nieprzetworzonej żywności pochodzenia naturalnego, bogatej w składniki odżywcze, których właściwości wywierają korzystny wpływ na organizm człowieka. Mogą chronić organizm przed otyłością, nadciśnieniem, cukrzycą, zapobiegają miażdżycy, osteoporozie, nowotworom, zwiększają długość życia i poprawiają jego jakość.

Większość z nas superfoods kojarzy z egzotycznie i obco brzmiącymi produktami. Owszem są i takie, ale część z nich, często niedocenianych, jest naprawdę na wyciągnięcie ręki. Nie trzeba mieć wcale grubego portfela, żeby zainwestować w swoje zdrowie. Poniżej przyjrzymy się najbardziej popularnym polskim i zagranicznym superfoods.

Młody, zielony jęczmień

Ze względu na bogactwo antyoksydantów to roślina o wybitnych właściwościach przeciwnowotworowych. Ponadto znajdziemy w nim dużo witamin (C, z grupy B, E) i mikroelementów (wapń, magnez, żelazo, cynk). Jest również dobrze znany fanom diet odchudzających – przyspiesza metabolizm oraz jest zasobny w błonnik.

Jagody acai i goji

Prócz bomby witamin i minerałów te egzotyczne owoce posiadają kilka substancji wyjątkowych jak zeaksantyna i kompleks polisacharydowy LPS. Pierwsza z nich zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej i dba o nasz wzrok. Druga to silny antyoksydant, który stymuluje układ immunologiczny, obniża poziom trójglicerydów i złego cholesterolu oraz stabilizuje poziom cukru we krwi.

Nasiona chia

Ich najcenniejszym składnikiem aktywnym jest należący do niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) kwas alfa-linolenowy. Działa przeciwzapalnie i dba o dobrą kondycję skóry, stąd poleca się go osobom z atopią i łuszczycą. Ponadto pełni istotną rolę w profilaktyce nowotworów, chorób serca i cukrzycy.

Czystek

Regularnie pity napar z czystka zmiata wolne rodniki, działa przeciwzapalnie i stymuluje układ odpornościowy. Poleca się spożycie około 3 herbatek dziennie w okresie jesienno-zimowym aby ustrzec się przed infekcją. O czystku powinni pomyśleć również alergicy w sezonie największego pylenia, ponieważ hamuje wydzielanie histaminy.

Do polskich superfoods zaliczymy :

Płatki owsiane

Wysoka zawartość białka, węglowodanów złożonych, błonnika, żelaza, fosforu, manganu, witamin z grupy B czyni z tego produktu prawdziwy superfood. Owies zapobiega chorobom układu krążenia i stabilizuje poziom cholesterolu. W medycynie chińskiej są od dawna wykorzystywany jest do wzmacniania odporności i witalności.

Marchewka

Zdrowa, smaczna, dostępna, tania i do tego super! To jedno z najbogatszych źródeł beta-karotenu. Beta-karoten ma silne działanie antyrodnikowe, wzmacnia układ immunologiczny oraz zapewnia ochronę przed zwyrodnieniem plamki żółtej i rozwojem zaćmy. Marchewka poprawia również stan skóry, paznokci czy włosów, a nazywana jest „żeń-szeniem północy”

Pyłek pszczeli

Nie bez powodu nazywany jest cudowną odżywką, zawiera bowiem ponad 250 cennych substancji w tym dużo białka, błonnika, NNKT, witamin. Specjaliści polecają go w celu wzmocnienia odporności, rekonwalescentom, osobom wycieńczonym. Podwyższa ponadto sprawność fizyczną, psychiczną, oraz pomaga w walce ze stresem.

Siemię i olej lniany

Z powodu bardzo dużej zawartości NNKT, a przede wszystkim kwasu alfa-linolenowego zapobiega chorobom serca, cukrzycy, dba o właściwy poziom lipidów we krwi. To bogate źródło witaminy E, zwaną witaminą młodości. Len znany jest chyba najbardziej ze swoich właściwości łagodzących dolegliwości przewodu pokarmowego oraz leczenia zaparć.

Jarmuż

Od kilku sezonów słusznie wraca do łask. Ta roślina to prawdziwa skarbnica substancji odżywczych: białka, błonnika, żelaza, wapnia, magnezu, fosforu, cynku. Znana jest ze swoich silnych właściwości antyutleniających, za co odpowiada sulforafan, luteina i chlorofil. Dobrze sprawdza się na surowo albo w postaci soku – jedna szklanka zaspokoi 90% zapotrzebowania na witaminę C, 500% na witaminę K i 100% na witaminę A.

Cebula i czosnek


Ci stali bywalcy naszych kuchni zasługują na miano króla i królowej superfoods. Czosnek to w końcu naturalny antybiotyk, obniża ryzyko infekcji, wykazuje właściwości przeciwzakrzepowe, obniża ciśnienie, zmniejsza prawdopodobieństwo nowotworzenia. W niczym nie ustępuje mu cebula bogata w antyutleniacze, witaminę C, substancje grzybobójcze i bakteriobójcze. Do tego dba o poprawny poziom cholesterolu i testosteronu u Panów.

Nie sposób wymienić wszystkich polskich hitów żywieniowych. Wypada chociaż wspomnieć o buraku, orzechach włoskich, miodzie, żurawinie, jagodach, natce pietruszki, kaszy jaglanej, orkiszu, dyni, czarnej porzeczce…